< Terug naar machinaal quilten


Garens

Het assortiment garen is enorm uitgebreid. We hebben een enorme collectie van Mettler en Superior Threads. Voor het doorquilten van uw quilt gaan wij als eerste met u in overleg wat u voor ideeën heeft voor uw quilt. Wilt u een dik of dun katoenen garen of een polyester? Dat zijn grote verschillen en geeft een hele andere uitstraling aan uw quilt.

 


 

Tot een aantal jaren geleden was het “not done” om polyester garen te gebruiken en zeker geen polyester borduurgaren. Nu denken we daar heel anders over en pak ik meer en meer de polyesters in de longarm. Het werkt geweldig en valt mooi weg in de quilt.

Kleur garen

Wat wij als eerste belangrijk vinden is de kleur. Wilt u kleur op kleur gequilt hebben of juist een opvallende contrasterende kleur. Of waar we ook veel keus in hebben is het multicolor garen.


Dikte garen

Ook de dikte van het garen is een keuze. In de katoenen garens wordt veel met aanduiding in diktes gewerkt.

Dikte #28. Dik siergaren, knoopsgat garen of shashiko. Kan in de naaimachine of longarm. Wordt in de praktijk niet veel gebruikt voor het doorquilten van een grote quilt. Wel leuk voor eigen projecten.

Dikte #40. Een mooie dikte katoenen garen, valt mooi op in de quilt. Met dit garen kan je heel mooi handquilten maar ook zeer goed in de naaimachine of longarm. Ook verkrijgbaar met waslaag.


 

Dikte #50. Garen waar je mee kan patchen en quilten. Mooi dun, een alles naaigaren. Voor gebruik in de longarm zeer populair. Voor handquilten vind ik het zelf te dun.

Dikte #60. Zeer dun katoenen garen, wordt gebruikt in de spoel of om meevte appliqueren.

De polyester garens die we hebben zijn allemaal dun, daar kunnen we dus ook heel intensief mee quilten of juist wat onopvallend. Doordat het sterk en glad is is het een zeer gebruiksvriendelijk garen. 

Uit welke garens kan ik kiezen voor het doorquilten?


Katoenen garens:

  • Superior Threads King Tut #40: drie draads getwijnd, sterk Egyptisch katoen. Opvallend katoenen garen, licht bovenop de stof. Verkrijgbaar in 135 kleuren effen en multi.
  • Mettler Silk Finish Cotton: Katoenen garen 2 draads getwijnd maar met een sterke zijdeachtige coating. Deze coating zorgt ervoor dat het garen sterk is en een mooie glans heeft. Mettler Silk Finisch Cotton: is verkrijgbaar in 4 diktes die allemaal op de longarm en naaimachine gebruikt kunnen worden. Voor elke quilt en naaiwerk is er een geschikt garen. Door de mooie glans kies ik vaak bij het longarmquilten voor het silk Finisch Cotton garen, meestal dikte 50. Deze dikte is verkrijgbaar in 250 effen kleuren en in 54 multi’s. 

 


Polyester garens:

  • Mettler Isacord: een dikte 40 polyester glansgaren. Mooi dun professioneel borduurgaren. Verkrijgbaar in 412 effen en 22 multi kleuren. Bij het gebruik van dit garen blijft het patchwork heel erg goed te zien. Het garen valt weg in de stof, het garen blend erg goed. Isacord is erg favoriet.
  • Mettler Seralon: het alles naaigaren Seralon is gemaakt van polyester en heeft een katoenen uitstraling, je ziet niet dat het polyester is. Seralon is een prachtig glad garen en heeft een grote trekkracht. Het is mooi dun, dikte 60. Ook bij gebruik van dit garen blijf je het patchwork goed zien, het valt weg in de stof. Bij freehand quilten van veren of kleine circels is dit garen ook ideaal. Verkrijgbaar in 431 effen kleuren.